torstai 9. toukokuuta 2013

" Federaation joukkojen voimankäyttö Tsetsenian asellisen konfliktin aikana syys-lokakuussa 1999"



Alustava raportti.


" Federaation joukkojen voimankäyttö Tsetsenian asellisen konfliktin aikana syys-lokakuussa 1999"


Koonneet A. Cherkasov ja O. Orlov


1. Ohjushyökkäys Groznyin 21. lokakuuta 1999.


1.1 Lehdistötiedote

Noin kello 18.10 lokakuun 21. päivänä joillakin Groznyin alueilla kuului räjähdyksiä. Assosiated Press kirjeenvaihtaja Maria Aismondin mukaan iskussa kuolleita oli 118 ja haavoittuneita yli 400.


Yksi ohjuksista osui Groznyin keskustorille- "silminnäkijöiden mukaan keskelle torikojuja, joissa yleensä myydään nahkavaatteita ja ruokatarvikkeita." (Interfax)

Samaa tiedottivat Radio Svobodan kirjeenvaihtajat 22.10.99 ohjelmassa Liberty live :


Andrei Babitskii " Ohjusisku Groznyin keskustorille, paikkaan, jossa ei myydä elintarvikkeita, vaan vaatteita, astioita jne. tapahtui kauppapäivän ollessa lopuillaan, jolloin kaikki kiirehtivät työpäivän jälkeen ostamaan välttämättömiä ostoksia.


Tänä aamuna me kaikki kävimme siellä ... Kokonainen kortteli kojuineen oli räjähdyksen voimasta pyyhkiytynyt pois.



Petr Vail (juontaja): Toisin sanoen se oli tavallinen "kolhoositori", kuten niitä aiemmin kutsuttiin?


Andrei Babitskii : Kyllä se oli aivan tavallinen kolhoositori, jossa myydään elintarvikkeita. Siellä, mihin raketti osui myytiin tavaroita. Me olimme tuolloin Pääesikunnan rakennuksessa sisäpihalla. Ja silloin kuuluin kaksi räjähdystä, jonka jälkeen me menimme kellariin. Räjähdykset kuuluivat aivan läheltä, kirjaimellisesti 50-60 metrin päästä. Meidät pelasti se, että raketit putosivat rakennuksen ulkopuolelle, suoraan julkisivuun.


Kaupunginsairaalan nro 9 teho-osaston vastaavan mukaan pelkästään heidän sairaalaansa "...tuotiin noin kello 17.15 - 17.20, joka on siis tuntia edellä Moskovan aikaa, 65-70 haavoittunutta (NTV-kanava, ohjelma "Segonya" - Tänään)


A. Babitskii: Me menimme sairaalaan nro 9 ja näimme siellä hirviömäisen tilanteen: lattia oli veren peitossa ja haavoittuneita valtava määrä. Haavoittuneita, kuolleita ja kuolevia ihmisiä tuotiin sisään silmiemme edessä joka sekunti. Busseilla, pikkubusseilla, henkilöautoilla. Koko sairaalan sisäpiha oli täynnä autoja, jotka toivat paikalle vakavasti haavoittuneita ihmisiä, joita ei oltu ehditty viedä sisään sairaalaan. Onnistuin laskemaan noin kolmekymmentä ihmistä, ja minun on sanottava, ettei aina ollut selvää kuka oli haavoittunut ja kuka jo kuollut.


Hasin Raduev: Kaikki ohjukset räjähtivät keskikaupungilla. Keskustorilla, jolla käydään kauppaa lähes ympärivuorokautisesti, kuoli 61 ihmistä. Kalinin kylän moskeijassa iltarukouksen aikaan oli paikalla noin 60 ihmistä, heistä 41 kuoli iskussa. Yksi ohjuksista räjähti Groznyin ainoan toimivan synnytyssairaalan pihalla, se surmasi 13 äitiä ja 15 vastasyntynyttä lasta. 7 muuta sai surmansa sirpaleista sairaalan edessä olevalla parkkipaikalla. Pääpostin luona räjähtänyt ohjus haavoitti monia, sillä läheisellä pysäkillä oli räjähdyksen tapahtuessa useita busseja täynnä matkustajia.


Selviytyneet silminnäkijät kuvailivat tapahtumia torilla seuraavasti:

Uutisankkuri: " Paikalliset asukkaan kertoivat nähneensä jonkin räjähtävän ilmassa."

Groznyin naisasukas: Kolme ohjusta, kolme kertaa ja ne ikäänkuin räjähtivät ilmassa ja sitten sirpaleita lensi joka suuntaan. En tiedä... vaikutti siltä kuin ne olisivat räjähtäneet ilmassa. (NTV-kanava, ohjelma "Segonya" - Tänään 22-10.1999)


Groznyin naisasukas Natalia Estemirova istui räjähdyksen aikaan bussissa numero 7 lähellä entistä postitoimiston rakennusta. Kuullessaan räjähdyksen synnytyssairaalan suunnalta ja nähdessään sieltä nousevan rakennuspölyn muodostaman rukean pilven, matkustajat säntäsivät ulos bussista suojautuakseen postitoimistoa vastapäätä sijaitseviin raunioihin. He eivät ehtineet edes suojautua kun heidän yllään jyrisivät uudet räjähdykset. Rauniot pysyivät pystyssä, mutta ne, jotka eivät olleet ehtineet suojan alle, saivat sirpaleist pahoja vammoja. (N. Estemirovan haastattelu M. Zamyatin ja A. Cherkasov, "Memorial", 25.10.1999)



Televisio reportaaseissa näytettiin seuraavana päivänä tuhottua toria ja muotonsa menettäneitä metallimöhkäleitä, jotka Tsetseenia mukaan olivat "zemlya-zemlya"-rakettien palasia. " Valtavia, puolitoistametrisiä sirpaleita, joissa oli kyrillistä kirjoitusta." (A. Babitskii)


Groznyin kaupunginsairaala nro 9:n teho-osaston vastaavan mukaan pelkästää tähän sairaalaan saapui "noin kello 17.15-17.20 (aikaero Moskovaan yksi tunti) noin 65-70 haavoittunutta. "(NTV-kanava "Segonya" tänään - ohjelma 22.10.1999) Surmansa saaneiden lista ei ollut täydellinen, sillä sukulaiset kävivät noutamassa useita ruumiita hautajaisia varten ja kuolleiden lukumäärä väistämättä kasvaisi, sillä vaikeasti haavoittuneista noin sadan tila on kriittinen. Seuraavana päivänä Tsetsenian sotavoimien päällikkö Mumadi Saidaev puhui 137 kuolleesta ja 250 haavoittuneesta. (Interfax)


1.2 Venäjän Federaation virallisten henkilöiden kommentteja


Lokakuun 22. päivän kuluessa Venäjän Federaation useat eriarvoiset viranomaiset antoivat vähintään viisi erilaista kommenttia edellisen päivän tapahtumista.


Venäjän Informaatiokeskuksen johtaja Aleksandr Mihailov väitti NTV-kanavan aamuhaastattelussa, etteivät Venäjän asevoimat ole tehneet Groznyin yli yhtään ainutta taistelulentoa edellisenä päivänä, eivätkä myöskään käyttäneet taktisia ohjuksia "zemlya-zemlya". Mihailov ei pitänyt mahdottomana, että räjähdykset Groznyin yllä olisivat olleet Tsetseenitaistelijoiden itse tekemä terrori-isku.


FSB:n yhteiskuntasuhteiden keskuksen johtaja Aleksander Zdanovich väitti Radio Rossian haastattelussa, ettei FSB:llä ole mitään tekemistä Groznyin keskustan räjähdysten kanssa. Hän huomautti, että " FSB:llä on tietoja Groznyin keskustorilla varastoitiin aseita, ampumatarvikkeita, ammuksia ja räjähteitä. Sitä paitsi Tsetseenitaistelijat laskien sen varaan, että paikkaan, jossa kerääntyi niin suuri määrä ihmisiä ei hyökättäisi tykistön eikä ilmavoimien toimesta, varastoivat siellä suuria määriä ampumatarvikkeita. Siksi ei ole poissuljettua, etteikö tapahtunut olisi voinut olla tahaton ihmisten kuolemaan johtanut ammusten räjähtäminen. "


Aleksander Veklich Federaation Pohjois-Kaukasuksen asevoimien yhdistetyn lehdistökeskuksen johtajaväitti ORT-kanavan haastattelussa, että keskustorilla oli torstaina meneillään erikoisoperaatio aseiden myymistä vastaan.

"Tiedustelutietojen mukaan eilen Groznyin kaupungin Birzhin alueella paljastettiin tori, jolla myytiin aseita ja ammuksia terroristeille. Sen seurauksena tori, aseet, ammukset sekä niiden myyjät tuhottiin erikoisoperaatiossa. Haluan erityisesti alleviivata, että operaatio suoritettiin asevoimien ulkopuolisin voimin ilman tykistön tai ilmatorjunnan tukea.


Vastauksena kysymykseen kärsivätkö rauhalliset siviilit operaatiossa Veklich sanoi: "Tiedättekö, vuorikauden pimeään aikaan rauhalliset siviilit eiät kuljeskele torilla, jolla myydään aseita terroristeille ja rikollisille, vaan he istuvat kotona. Siksi jos siellä joku kärsikin, niin he myivät aseita rikollisille ja tukivat heitä."


Lehdistötilaisuudessa Helsingissä Venäjän Federaation hallituksen edustaja Vladimir Putin sanoi:


"Voin vahvistaa, että jonkinlainen räjähdys tosiaan tapahtui Groznyin torilla. Haluan kiinnittää lehdistön edustajien huomion siihen, että kyseessä ei ole tavallinen tori yleisesti ymmärretyssä mielessä, vaan tori, jolla käydään asekauppaa- siten tätä paikkaa Groznyissa yleisesti nimitetään. Se on aseistautumisen tukikohta ja asevarasto. Se on eräs roistojoukkojen muodostamisen tukikohta. Emme poissulje sitä mahdollisuutta, että räjähdys olisi tulosta kilpailevien joukkioiden välisestä yhteentörmäyksestä. "


Tämän lisäksi hän kielsi Federaation joukkojen osallisuuden tapahtuneeseen ja toisti kaikuna A. Veklichin sanoja. "On tietoa siitä, että Federaation joukkojen toimesta on tehty jokin erikoisoperaatio. Sellaisia operaatioita tehdään säännöllisesti, on syytä olettaa, että eilen tehtiin tämän kaltainen operaatio, mutta sillä ei ole mitään tekemistä Groznyin tapahtumien kanssa."


Lopulta Venäjän Federaation Pääesikunnan organisatoris-liikekannallepano-osaston päällikkö kenraalieversti Putilin ilmoitti:

" Mitään iskuja Groznyia vastaan ei tuona aikana tehty, eivätkä asevoimat ole osallisia tähän tapaukseen. Se, että Groznyi ei ole tällä hetkellä Venäjän asevoimien kontrollissa tekee objektiivisesti mahdottomaksi vahvistaa ensimmäisen ilmoituksen objektiivisuutta."


Näin Putilin, joka toisti Veklichin julkilausumaa.


Nämä lausunnot eivät kaipaa kommentteja, Putilin, Putin, Veklich, Zdanovich ja Mihailov itse murtavat toistensa puheet.


Joka tapauksessa seuraavana päivänä "viimeiseksi sanaksi" tuli versio, jossa oli sulautettu yhteen kolme aiemmin mainittua julkilausumaa, sen antoi Valerii Manilov, ensimmäinen Pääesikunnan päällikön sijainen:

Jos puhutaan viimeisimmistä operaatioista, mukaan lukien 21. päivä tapahtunut, niin se ei ollut asevoimien operaatio, vaan erityisoperaatio, joka toteutettiin Groznyissa. Tämän rajun Groznyissa toteutetun erikoisoperaation seurauksena tapahtui kahden suuren, keskenään vihollisuuksissa jo kauan olleen, toisiaan vastaan taistelevan rikollisryhmittymän yhteentörmäys, jonka kulminaatio, kaikkein kiihkein yhteenotto tapahtui erään erittäin suuren ase- ja ammusvaraston läheisyydessä. Tämä varasto sijaitsee- tai nyt on oikeampaa sanoa sijaitsi alueella, jolla oli jo pitkään jatkuvasti harjoitettu ase- ja ammuskauppaa. Kuten operatiiviset ja tiedustelutiedot osoittavat, tähän varastoon oli keskittynyt valtava määrä mitä erilaisimpia aseita ja ammuksia, myös ohjuksia/kranaatteja. Niinpä siis tämän intensiivisen laukausten vaihdon, josta me jo aiemmin tiedotimme, seurauksena ilmeisesti jokin näistä yhteislaukauksista tai tulituksesta osui tähän ase- ja ammusvarastuu ja aiheutti voimallisen räjähdyksen (NTV- segodnya-tänään 23.10.1999 klo 19).


1.3 Johtopäätöksiä

Kuten V. Putilin huomautti kommentoidessaan Groznyin torin tapahtumia:

Jos sinne ei olisi pudonnut zemlya-zemlya tyyppisiä raketteja, aiheutettu vahinko olisi ollut täysin toisenlaista… (RTR vesti-ohjelma, 22.10.1999).


Yhden tai useamman kompaktin, voimallisen pommin räjähtäminen maan tasolla on todellakin poissuljettu. Jopa tv-reportaasit tekevät mahdolliseksi päätellä muutamia asioita Groznyin torin tapahtumien luonteesta: Ensinnäkin myyntikojut ja muut vertikaaliset elementit seisoivat paikoillaan riveissä, samaan aikaan kaikki horisontaaliset elementit ( suojapeitteet yms.) olivat sirpaleiden hajalle repimiä. Toiseksi, lähikuvissa näkyy tyypillisiä rypälelepommien jäännöksiä, pallomaisia sirpaleita, joita käytetään sekä ilmapommeissa, että ohjuskärjissä vihollisen "teurastamiseksi". Maassa räjähtävien pommien vaikutuksen kaltaisia jälkiä oli näkyvissä vähän, kuvaruudussa näkyvissä olevat rakennukset kestivät. Viimeiseksi, metallipalaset, joita näytettiin reportaaseissa, muistuttivat taktisten pommien (täsmäohjusten tai tavallisten ohjusten)osia, näihin ohjuksiin voidaan ladata erilaisia räjähtäviä ammuksia myös rypälepommeja.


Televisiokuvat ja Groznyin naisasukkaan kertomus todistavat vääräksi Dzanivichin version "ammusten räjähtämisestä itsestään" Veklichin selitykset "erikoisoperaatiosta" sekä Putinin väitteen "rikosjoukkioiden välienselvittelystä". Jos nämä pitäisivät paikkansa, olisi räjähdys tapahtunut maan pinnassa, jolloin räjähdyksen jäljet olisivat aivan toisen näköiset.


Aiemmin "Memorialin" käytössä oli informaatiota taktisten ohjusten ja rypäleammusten käytöstä Tsetseniassa. Lokakuun 10.-11. päivinä "Memorialin" ja " Kansalaisavun" edustajien Tsetseniasta Ingushian pakolaisleireihin paenneiden tsetseeseenien keskuudessa suorittamassa kyselyssä jotkut Urus-Martin kylästä kotoisin olevat pakolaiset kertoivat, että sekä Urus-Martin, että Roshni-Chun kylissä oli 8. lokakuuta alkaen räjähtänyt useita rypälepommeja. Räjähdykset tapahtuivat kuitenkin kaukana asutuksesta ja rakennuksista, joten henkilövahingoilta vältyttiin, eivätkä pakolaiset kiinnittäneet tapahtuneeseen suurta huomiota. Myös lehdistö tiedotti asiasta:

…Käytetään myös tarkkuusaseita. Viime yönä tsetseenitaistelijoita kohti ammuttiin 4 keskimatkan "zemlya-zemlya"- taktista ohjusta (ORT-kanava, Vremya-ohjelma 11.10.1999 klo 21).


Niinpä uskottavin selitys lokakuun 21. päivänä Groznyin torilla tapahtuneelle räjähdykselle on se, että käytettiin rypälepommein varustettua taktista ohjusta. Samaa mieltä oli Ingushia presidentti Ruslan Aushev keskustellessaan moskovalaisen Radio Svobodan (Vapaus) kirjeenvaihtajan Savik Shusterin kanssa (23.10.1999 Liberty live-ohjelma). Hän torjui version ammusvaraston räjähdyksestä täysin naurettavana:


Raushev: Olen nähnyt ammusvarastojen tulipaloja. Jopa silloin kun kaikkein suurimmat ammurvaraston räjähtivät kaukoidässä haavoittuneita oli kaksi tai kolme. Ja tässä tapahtui näin tarkka räjähdys ja ruumiita oli niin paljon. Minulle sotilashenkilönä on täysin selvää, että kyseessä oli ohjusisku taktisella ohjuksilla…


Kenraali Aushevin sanoin, Ingushiassa ja Pohjois-Ossetiassa kuultiin näiden ohjusten lentävän ohi, ne oli mitä suurimmalla todennäköisyydella laukaistu Tarskin kylän lähellä Pohjois-Ossetiassa sijaitsevasta Armeijan tukikohdasta nro 58. Hän ilmaisi myös epäilynsä siitä, että päätös iskuista olisi tehty Armeijan komentajan tasolla.:


Raushev: Ei, päätös on tehty kaikkein korkeimmalla tasolla. Kaikki tälläiset päätökset tehdään kaikkein korkeimmalla tasolla…tässä iskussa käytettiin zemlya-zemlya-ohjuksia, jotka periaatteessa voivat kantaa myös ydinkärkiä. Kun iskua suunniteltiin, keskusteltiin millaisia aseita käytettäisiin…saatiin hyväksyntä korkeimmalta tasolta. Luulen, että presidentti tietää tästä. Kuka muka ottaisi kantaakseen vastuun ydinkärkiä kantavien ohjusten käytöstä ilman presidentin lupaa?


Lopulta 26. lokakuuta 1999 Jevgeni Kiselevin televisio-ohjelmassa Kansan ääni (NTV-kanava) Federaation joukkojen läntisen siiven komentaja kenraalimajuri Vladimir Shamanov tunnusti, että Groznyin torin räjähdys 21.lokakuuta 1999 oli federaation joukkojen tekemä ohjusisku:

V. Shamanov: Näemmä otettiin käyttöön "vanhimman päällikön keinot".

J. Kiselev: Mitä nämä "vanhimman päällikön keinot" ovat?

V. Shamanov: Ne voivat olla ohjusiskuja, joko ilmavoimien tai maavoimien suorittamina, tai täsmäasein suoritettu isku.


Kysymykseen, kenellä on oikeus antaa määräys tuontyyppisin asein tehtävään iskuun, kuului vastaus:

V. Shamanov: Tätä teidän ei pidä kysyä minulta vaan ylemmältä johdolta.

J. Kiselev: Voitteko te antaa tuollaisen käskyn?

V. Shamanov: Ei, sellaisia valtuuksia minulla ei ole.


Näin ollen Venäjän Federaation valtiojohto ei pelkästään valehdellut ja koettanut peitellä Groznyin räjähdyksen syitä, vaan myös on suoraan vastuussa siviiliväestöä vastaan suunnatusta iskusta, jonka seurauksena kuoli valtava määrä ihmisiä.

Puhuessan Groznyissa tapahtuneesta räjähdyksestä Venäjän vallanpitäjät, riippumatta siitä myöntävätkö vai kieltävätkö he Federaation joukkojen osallisuuden, puhuvat aina Groznyin keskustorista paikkana, jossa käytiin asekauppaa tai jossa säilyettiin aseita, tai paikkana, jota tsetseenitaistelijat pitivät päämajanaan jne. Esittämällä siviikohteen sotilaskohteena, he yrittävät oikeuttaa siviiliväestöä vastaan kohdistetun tietoisen hyökkäyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti